Succesvol webinar ‘Doelsturing & bodem’

Succesvol webinar ‘Doelsturing & bodem’

Op 12 september 2024 vond een boeiende en interactieve hybride webinar plaats over doelsturing en bodem.
De sessie bracht deskundigen en deelnemers zowel fysiek als online samen, waarbij inzichten en praktijkervaringen werden gedeeld.

Afbeelding
Succesvolle webinar doelsturing en bodem

Programma overzicht en terugblik

14:15 – 14:45 | Gerjan Hilhorst (WUR)

Gerjan Hilhorst opende de sessie met een diepgaande presentatie over nitraatresidu metingen en praktijkervaringen met veldproeven en emissiemetingen op nieuwe (RENURE) meststoffen. Als coördinator onderzoek bij Agro innovatiecentrum De Marke en lid van het projectteam Koeien & Kansen, bracht hij waardevolle kennis in wat betreft de volgende onderwerpen:

Nitraatresidu Metingen

Gerjan legde uit hoe nitraatresidu metingen een robuust instrument kunnen zijn voor risicobepaling van nitraatuitspoeling, specifiek gericht op bedrijfs- en perceelniveau. Dit helpt agrarische ondernemers bij het optimaliseren van hun bedrijfsvoering en beleidsmakers bij het evalueren en handhaven van actieprogramma’s gericht op maatwerk.

Praktijkervaringen

Hij deelde resultaten van veldproeven en emissiemetingen, benadrukkend hoe verschillende grondsoorten
en gewassen variëren in hun gebruiksnormen en uitspoelfracties.

Kennisbehoefte

Gerjan benadrukte het belang van samenwerking tussen agrariërs en beleidsmakers om inzichten uit residu metingen te vergroten en toe te passen voor duurzaam beheer.

 

15:00 – 16:30 | Harm Wientjes (Directeur bij DLV Advies)

Harm Wientjes vervolgde de sessie met een uitgebreide presentatie over de voortgang van de doelstellingen van de thematafel Doelsturing & Bodem.

Wetgeving Meten

Harm besprak de huidige mogelijkheden en uitdagingen van wetgeving op het gebied van meten, en hoe deze vaak doorbraakinnovaties belemmeren.
Hij stelde voor om normen waar mogelijk te vervangen door resultaten uit juridisch borgbare metingen.

KPI Meetset

Hij presenteerde een set van kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) voor het meten van stikstofbodemoverschot, ammoniak emissie, fosfaatoverschot,
en andere relevante milieufactoren. Deze KPI’s helpen bij het monitoren en verbeteren van de duurzaamheid van agrarische bedrijven.

Innovatie Belemmeringen

Harm identificeerde specifieke wetgevingsaspecten die innovaties hinderen, zoals de huidige coëfficiënten en opslagvereisten,
en pleitte voor meer experimenteerruimte en flexibiliteit in regelgeving om innovatie te stimuleren.

 

De sessie werd afgesloten met een netwerkborrel, waar de deelnemers de gelegenheid kregen om verder te praten over de gepresenteerde onderwerpen.
Dit gaf de deelnemers de kans om ervaringen en ideeën uit te wisselen, en verdere vragen aan de sprekers te stellen.

 

Het webinar terugkijken kan hier.