Versnellingsaanpak Emissiearme Landbouw wordt Praktijkaanpak Emissiearme Veehouderij

Versnellingsaanpak Emissiearme Landbouw wordt Praktijkaanpak Emissiearme Veehouderij

Nijmegen, 12 december 2024 - Innovatie is één van de pijlers onder een toekomstgerichte en duurzame veehouderij. Een pijler die rekening houdt met de kwaliteit van natuur en water in haar omgeving. Om innovatie succesvol te maken, is het testen op het boerenerf noodzakelijk. Daarmee wordt duidelijk of een innovatie technisch, economisch en juridisch haalbaar is, en ook of het kan rekenen op maatschappelijk draagvlak.

Afbeelding
PEV logo

Versnellingsaanpak Emissiearme Landbouw wordt Praktijkaanpak Emissiearme Veehouderij

Sinds medio 2022 richt de Versnellingsaanpak Emissiearme Landbouw zich op het ondersteunen van duurzame veehouderij. De tijd is echter rijp om nu meer aandacht te geven aan wat in de praktijkpilots wordt getest en ontdekt. Daarom gaat zij vanaf december 2024 door onder de naam “Praktijkaanpak Emissiearme Veehouderij”. Dit landelijk programma is een initiatief van alle provincies en de veehouderijsectoren en richt zijn op het in de praktijk testen van innovatieve technieken en managementmaatregelen rond emissiereductie in de veehouderij. Circa 20 praktijkpilots in het hele land staan hierbij centraal.

Paul Bleumink, programmamanager: “Met de Praktijkaanpak Emissiearme Veehouderij leveren we een concrete bijdrage aan de verduurzaming van de veehouderij. Door te leren van wat er in praktijk gebeurt, en die ervaringen ook goed te delen, leggen we de basis voor de uitrol van werkbare technieken en maatregelen voor de veehouders.”

Doelsturing

Belangrijk onderwerp in de praktijkpilots is het opdoen van praktijkervaringen met doelsturing op het niveau van stallen, bedrijven en samenwerking tussen bedrijven. De opgedane kennis wordt gedeeld met agrarische ondernemers, beleidsmakers en adviseurs.

In het programma is een belangrijke rol weggelegd voor thematafels, waarin betrokken professionals de opzet en resultaten van de 20 pilots bespreken. Het gaat om de volgende vijf thematafels:

  • Sensoren, datasystemen en protocollen
  • Monomestvergisting en mestverwaarding
  • Doelsturing en Bodem
  • Juridisch
  • Financiën

Hierin wordt nauw samengewerkt met het landelijk ‘Regieorgaan Versnellen Innovatie Emissiereductie Duurzame Veehouderij’. Zo wordt praktijkkennis geleverd voor de keuzes en afwegingen die het Regieorgaan en andere organisaties zoals het Rijk en andere overheden maken.