Van sensortechnologie naar doelvoorschriften

Van sensortechnologie naar doelvoorschriften

De veehouderij staat voor een grote uitdaging: emissies verminderen en tegelijkertijd voldoen aan de steeds strengere milieunormen. Innovatieve technologieën zoals sensoren spelen hierbij een belangrijke rol door 24/7 inzicht te geven in de uitstoot van onder andere stikstof, ammoniak en methaan. Dit biedt veehouders de mogelijkheid om gericht maatregelen te nemen en hun bedrijfsvoering te optimaliseren. 

Afbeelding
Kennissessie data

Van sensortechnologie naar doelvoorschriften

Onlangs organiseerde de thematafel Sensoren, datasystemen en protocollen, vanuit de Versnellingsaanpak in samenwerking met Innovatie Netwerk Landbouw, een interactieve kennissessie/ webinar over de rol van sensortechnologie bij het verkrijgen van doelvoorschriftenvergunningen in de veehouderij. Experts deelden hun ervaringen en bespraken de uitdagingen die gepaard gaan met de huidige wet- en regelgeving.

Experts aan het woord: van sensortechnologie naar doelvoorschriften

Tom Ploeger, Projectaccountmanager bij DLV Advies en kartrekker tafel Data en meetsystemen Versnellingsaanpak, opent de sessie en schetst de context van het webinar.

Harm Borgers, strategisch adviseur in complexe bestuurlijk-juridische dossiers, deelt zijn ervaring met het verlenen van een doelvoorschriftenvergunning. Hij bespreekt de stappen die nodig zijn om tot een vergunning te komen, de uitdagingen die hij  tegenkwam, en de oplossingen die dit biedt.

Jeroen van Boxmeer, adviseur ROM bij DLV Advies, aanvrager Doelvoorschriftenvergunning (casus provincie Zeeland), bespreekt zijn ervaringen met het aanvragen van doelvoorschriftenvergunningen, specifiek in de provincie Zeeland. Hij gaat in op de stappen die nog gezet moeten worden, de discussies met bevoegd gezag, en hoe dit kan bijdragen aan de oplossing voor PAS-melders.

Gerard van Beek, stallenbouwer en ontwikkelaar van innovatieve stalsystemen met bijbehorende sensoren en dashboards, bespreekt wat er technisch al mogelijk is. Hij legt uit hoe deze technologieën kunnen bijdragen aan het verkrijgen van doelvoorschriftenvergunningen en wat er volgens hem nodig is om vooruitgang te boeken in het vergunningenlandschap.

 

Terugkijken webinar